Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Φρούτα, το μεγαλύτερο δώρο ζωής και υγείας για τον άνθρωπο!

Φρούτα, το μεγαλύτερο δώρο ζωής και υγείας για τον άνθρωπο!
Σωστά είναι ένα δώρο, γιατί η φύση μας το προσφέρει απλόχερα, χωρίς καμία θυσία ή επιβάρυνση στο ίδιο της το περιβάλλον...
Αν αφήσουμε για παράδειγμα ένα μήλο σε ένα δέντρο χωρίς να το πειράξουμε, αυτό θα ωριμάσει κάποια στιγμή και θα πέσει κάτω στο έδαφος...
Είτε το προλάβουμε είτε όχι είναι δικό μας θέμα (δική μας απώλεια μάλλον)!

Το φρούτο επίσης είναι το μόνο τρόφιμο το οποίο θα κάνει τα πάντα προκειμένου να το καταναλώσουμε, καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να μεταδίδει το σπόρο του (κουκούτσι) και να συνεχίσει έτσι να αναπαράγεται! 
Πως το επιχειρεί όμως αυτό;
Ένα φρούτο:
1. Μας προκαλεί με τα έντονα χρώματα του.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να βλέπει πολλούς και διαφορετικούς συνδυασμούς χρωμάτων (έγχρωμη όραση) σε σχέση με άλλα ζώα, όπως ο σκύλος, η γάτα, τα άλογα, η φάλαινα, των οποίων η όραση ανήκει περισσότερο στη κλίμακα του γκρίζου.
Για αυτό αν βρισκόμασταν στη φύση, τα ιδιαίτερα και έντονα χρώματα ενός φρούτου θα μας έλκυαν ενστικτωδώς περισσότερο από ότι για παράδειγμα ένα χρωματικά μονότονο πράσινο φυτό ή ένα ζωντανό (ή πεθαμένο) ζώο...
2. Παρουσιάζει ιδιαίτερες και έντονες οσμές.
Η μυρωδιά ενός ζώου είναι αποκρουστική για τον άνθρωπο. Ακόμα και όταν το σκοτώσουμε και το μαγειρέψουμε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πολλά καρυκεύματα όπως και αλάτι προκειμένου να το καταναλώσουμε. Το ίδιο βεβαίως συμβαίνει και με αρκετά λαχανικά... 
Αντιθέτως, ένα φρούτο δεν απαιτεί καμία από τις παραπάνω διεργασίες προκειμένου να καταναλωθεί! Απλώς το μαζεύουμε από ένα δέντρο και το καταναλώνουμε!
3. Βρίσκεται συνήθως στο κατάλληλο ύψος για όλους μας.
Ας σκεφτούμε ότι ο λόγος που έχουμε 2 χέρια (και όχι 4 πόδια) είναι ακριβώς για να μπορούμε να σηκώσουμε τα χέρια ώστε να αγγίξουμε και να μαζέψουμε τον καρπό ενός φρούτου!
4. Είναι το μόνο τρόφιμο που πέπτεται τάχιστα.
Ο χρόνος πέψης ενός φρούτου δεν διαρκεί πάνω από 30 λεπτά (με άδειο στομάχι) και έτσι δεν ταλαιπωρεί ιδιαίτερα το πεπτικό μας, σε σχέση με ένα δύσπεπτο γεύμα που μπορεί να παραμείνει στο στομάχι από 1 έως και 8 ώρες (αναλόγως τη σύσταση του), καθώς ο χρόνος παραμονής του εξαρτάται κυρίως από τη ποσότητα του σε πρωτεΐνη και λιπαρά.
Δυστυχώς τα φρούτα σήμερα κατηγορούνται από πολλές επιστημονικές κοινότητες πως μπορούν να μας παχύνουν, να προκαλέσουν Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, ακόμα και Καρκίνο!
Ας σκεφτούμε όμως...
Πως γίνεται αλήθεια ένα τρόφιμο τόσο πλασμένο για τον άνθρωπο και το σώμα του να προκαλεί τόση ζημιά;

 Τσανασίδης Σάββας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.